با وجود تمام آنچه درباره وضعیت اجتماعی مطلوب و رفاه اجتماعی در سوئد گفته میشود این کشور یکی از «بالاترین نرخ سرانه خشونت با سلاح» را در اتحادیه اروپا به خود اختصاص داده است.
به گزارش ساز ایرانی، منابع خبری میگویند سال میلادی گذشته (۲۰۲۳)، ۵۵ نفر در ۶۸۳ حادثه تیراندازی جداگانه در این کشور با جمعیت ۱۰ میلیون نفری کشته شدند.
این در حالی است که در سه کشور دیگر شمال اروپا یعنی نروژ، فنلاند و دانمارک در مجموع تنها ۶ تیراندازی مرگبار در مدت زمان مشابه روی داده است.
اما نتایج تحقیقات جدید نشان میدهد که ریشه بسیاری از این موارد به مراکز بازپروری سوئد که «خانههای جوانان» نامیده میشود باز میگردد. مراکزی که با دو هدف نگهداری از کودکان بی سرپرستی که نیاز به نگهداری دارند و همچنین نوجوانان بزهکار ساخته شده اما تحقیقات جدید نشان میدهد که به جولانگاه جذب و تربیت نوجوانان برای اقدامات جنایی تبدیل شده است.
خبرگزاری رویترز در گزارشی در این باره آورده است این مراکز به محل نگهداری از کسانی تبدیل شده است که به بزهکاری ادامه میدهند و در آینده به قاتلان تبدیل میشوند.
یحیی که اکنون ۲۳ سال دارد در ۱۶ سالگی به یکی از این مراکز فرستاده شد و به همراه هفت پسر دیگر در یک خوابگاه در گوتنبرگ هم اتاق شد. پدرش یکی دو سال پیش از آن فوت کرده و او هم مدرسه را رها کرده بود. او به جرم حمله و دزدی و ضرب شتم بچههای دیگر و همچنین دزدیدن گوشی محکوم شده بود. او که پس از فرار از زندگی در باندهای تبهکار حالا در یک کافی شاپ در همان شهر زندگی میکند از تجربیات خود به رویترز میگوید: در طول یک سال اقامت در آن مراکز بازپروری، اعضای یکی از باندهای جنایتکار گوتنبرگ خانواده جدید من شدند. من از دعوا و دزدی به فروش مواد مخدر کیلویی رسیدم.
او در ادامه میگوید که افراد و اعضای باندها در این خانهها کسانی را داشتند که جوانان و نوجوانان تبهکار را جذب میکردند و در ازای کمک به آنها باید ماموریتهای خلاف را انجام میدادند.
«گونار استرومر»، وزیر دادگستری سوئد مدعی شد: واضح است که سیستم ما برای این نوع جنایت ساخته نشده است. دولت در حال کار روی بازسازی کل سیستم پیشگیری از جرم و جنایت جوانان از جمله دادن اختیارات بیشتر به خدمات اجتماعی است. زندانهای جدید برای جوانان، سرسختترین جنایتکاران را در خود جای میدهند و آنها را از خانههای جوانان جدا نگه میدارند.
با این حال رویترز گزارش میدهد که این خانههای جوانان در سوئد دارای درجات مختلفی از امنیت هستند، با حدود ۷۰۰ نفر از مشکلزاترین جوانان در ۲۱ خانه که توسط یک نهاد دولتی به نام هیئت ملی مراقبتهای سازمانی (SiS) اداره میشود. کودکان مبتلا به مشکلات اجتماعی شبها در کنار افرادی که مرتکب جرایم جدی شدهاند، میخوابند.
اکثر کودکان کمتر از یک سال می مانند اما برخی از آنها را می توان تا چهار سال نگه داشت. خانهها اغلب حصارکشی شدهاند و مدارس و پارکها در محل قرار دارند. در حالی که جوانان اجازه خروج بدون اجازه را ندارند، امنیت اغلب ضعیف است. ساکنان به تلفن و تبلت دسترسی دارند و این امکان را برای اعضای باند فراهم می کند تا از خارج با آنها تماس بگیرند.
در یکی از پرونده هایی که اکنون در حال محاکمه است، دادستانها یک پسر ۱۵ ساله را به طراحی و دستور دادن به سه قتل در استکهلم از داخل یک خانه جوانان متهم کردهاند.
صدها نفر از کسانی که در خانه های جوانان حضور داشتند و نخواستند نامشان فاش شود، گزارش های مشابهی از عضویت گسترده در باندهای تبهکار در میان کسانی که در آن خانهها حضور داشتند بیان کردند. در واقع خانههایی که هدفشان بازپروری مجرمان جوان بوده خود به مدرسهای برای تربیت مجرمان نسل آینده تبدیل شده است.
طبق گزارشی که هفتهها پیش توسط اداره حسابرسی ملی سوئد منتشر شد از هر ۱۰ جوان وابسته به باند در خانههای جوانان، ۹ نفر دوباره به جرم و جنایت باز میگردند و تقریبا از هر ۱۰ نفر، هشت نفر در نهایت به زندان میروند.
بنابر گزارش یورونیوز، «لیزا دوس سانتوس»، دادستان استکهلم که پرونده های متعدد جنایات باندهای جوانان را رسیدگی کرده است، میگوید خانههای جوانان بیشتر به افراد آسیب می رسانند تا اینکه برای نوجوانان و جوانان مفید باشند.
در حالی که قوانین سوئد تعقیب کیفری افراد کمتر از ۱۵ سال را مجاز می داند، افراد زیر ۱۸ سال به ندرت حتی برای جرایم جدی به زندان فرستاده میشوند. دوس سانتوس میگوید که باندها از این قانون سوء استفاده می کنند و عمدا کودکان را برای ارتکاب اعمالی که منجر به محکومیت طولانی مدت به زندان میشود استخدام میکنند.
بر اساس گزارش پلیس در سال گذشته، سوئد دارای حدود ۱۴ هزار تبهکار باندی فعال و ۴۸ هزار نفر دیگر بوده که به طور مستقیم به این باندها وابسته هستند. سایر کشورهای اروپایی مانند هلند، فرانسه و بلژیک نیز با باندهای خشن دست و پنجه نرم میکنند، اما سوئد در خشونتهای مسلحانه از همه آنها پیشی گرفته است.
پایان خبر ساز ایرانی
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "پایتخت جرایم مسلحانه در اروپا؛ مراکز بازپروری به کانون تربیت نوجوانان خلافکار تبدیل شدهاند" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "پایتخت جرایم مسلحانه در اروپا؛ مراکز بازپروری به کانون تربیت نوجوانان خلافکار تبدیل شدهاند"، کلیک کنید.