
به گزارش خبرگزاری ساز ایرانینمایشگاه بین المللی کتاب تهران سال ها از منظرهای مختلف مورد نقد و بررسی قرار گرفته است اما هیچ تصمیمی موجب تغییر روند برگزاری آن نمی شد. یکی از آسیب های مهمی که در نتیجه فعالیت ۱۱ روزه نمایشگاه کتاب شکل می گرفت افت فروش کتاب فروشان یک ماه قبل زمان برگزاری نمایشگاه و یک ماه بعد از آن بود. برای جبران بخشی از این خسارت کتاب فروشان در دو دوره اخیر نمایشگاه کتاب امکان حضور پیدا کردند این روند که تازه شکل گرفته بود نقاط ضعف و قدرت داشت و قابل اصلاح بود. این در حالی است که در فاصله کمتر از دو ماه با حضور کتاب فروشان در نمایشگاه مخالفت شد و آن ها کنار گذاشته شدند.
به گزارش ایرنا این ها همه در حالی است که نه تنها کتاب فروشان بلکه ناشرانی هستند که دغدغه بقای کتاب فروشان را دارند و برای بازگرداندن آن ها به نمایشگاه تلاش می کنند. گاهی می توانند با محسن جوادی سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ هم جلسه داشته باشند و مسائل را با او مطرح کنند. علی حاجی تقی مدیر انتشارات و کتاب فروشی ارمغان طوبی همراه گروهی از ناشران و کتاب فروشان برای بازگرداندن کتاب فروشان به نمایشگاه اقداماتی انجام دادند در اینباره گفت وگویی با او انجام شد که در ادامه می خوانید.
شما همراه گروهی از ناشران و کتاب فروشان ملاقاتی با سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ داشتید چه مسائلی در این دیدار مطرح شد؟
از ابتدایی که خبر جدایی کتاب فروش ها از نمایشگاه منتشر شد با همکاران در این باره بحث و گفت وگو کردیم و در نتیجه آن نامه ای توسط همکاران امضا شد و دلایل اعتراض را هم در آن اعلام کردیم.
در جلسه با سرپرست معاونت فرهنگی خواسته های کتاب فروشان را مطرح کردیم دلایل صنفی را گفتیم و اینکه کتاب فروش حق فروش تکی کتاب را دارد. او برای حذف کتاب فروشان از نمایشگاه کتاب دلایلی را بیان می کردند که بیشتر دلایل فنی به نظر می آمد مشکلاتی که شاید بتوان با تغییرهای فنی و اجرایی حل شود. سرپرست معاونت فرهنگی قول مساعد داد که موضوع را پیگیری و در شورای سیاست گذاری نمایشگاه کتاب مطرح کند تا در صورت امکان کتاب فروشان به نمایشگاه باز گردند.
تک فروشی حق ناشر نیست
به نظر شما چرا کتاب فروشان باید در این نمایشگاه شرکت کنند؟
زمانی که ناشران کتاب را تکی در نمایشگاه می فروختند برای سال هایی است که تعداد محدودی از افراد به نمایشگاه کتاب می رفتند و در چنین شرایطی ناشر می توانست چند نسخه از کتاب را بفروشد؛ اما این روزها فروش کتاب توسط ناشر معنی ندارد و حتی با بسترسازی وزارت فرهنگ تک فروشی حق ناشر نیست این در حالی است که ناشران می خواهند کتاب فروشان را از نمایشگاه حذف کنند.
ناشرها دلایلی اعلام کردند که بر اساس آن نباید کتاب فروشان در نمایشگاه حضور داشته باشند یکی از آن ها این است که گاهی کتاب فروشان کتابی را در سامانه فروش نمایشگاه بارگذاری می کنند که آن کتاب را در کتاب فروشی ندارند و بعد از ثبت سفارش اقدام به تامین کتاب می کنند این در حالی است که ما دوره قبل دو هزار سفارش در کتاب فروشی خودمان داشتیم مگر چند درصد کتاب ها را می توان از این راه تامین کنیم؟
می دانیم هر کتابی که توسط کتاب فروش فروخته شود در نهایت باید از ناشر تامین شود چرا برخی از ناشران تا این اندازه برای حضور کتاب فروشان در نمایشگاه مخالف هستند؟ آیا فقط برای درصدی که به شرکت های پخش و کتاب فروشان تعلق می گیرد؟
بر اساس تفکر اشتباهی که از ابتدا رایج و جاری بوده است ناشران فروش در نمایشگاه را حق خود می دانند در حالی که بر اساس قوانین صنفی ناشر به هیچ وجه مجاز به تک فروشی نیست. زمانی می گفتند ناشر کتاب خود را در نمایشگاه ارائه کند زیرا تعداد مخاطبان زیادی هم به نمایشگاه کتاب نمی رفتند اما اگر ناشر بخواهد نیاز سال مراجعان امروزی را در نمایشگاه بفروشد پس کتاب فروش چه کار کند؟
همچنین هر وقت فرد بخواهد کتابی را تهیه کند می تواند از سایت ناشر آن را تهیه کند و نقش کتاب فروش اینجا مشخص نیست. اگر ناشر با بستر ایجاد شده توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نه بستر شخصی(ناشر می تواند سایت تاسیس کند و کتاب بفروشد) اقدام به فروش گسترده کتاب و نیاز سال مخاطب را تامین کند کتاب فروش چه کار می کند؟
گفته می شود برای کتاب فروشان طرح های فصلی در نظر گرفته خواهدشد این در حالی است که هیچ طرحی قدرت تبلیغاتی نمایشگاه کتاب را ندارد و نمی تواند تاثیر آن را جبران کند.
خیلی از ناشران شاید مایل نباشند درصد پخش و کتاب فروش را پرداخت کنند و فکر می کنند در فضای مجازی بدون پخش و کتاب فروش هم می توانند فعالیت کنند در حالی که این تفکر درستی نیست و برای فروش تکی ناشر باید با کتاب فروش همکاری کند. ناشر با پروانه نشر مجاز به تک فروشی کتاب نیست. بر اساس قانون نظام صنفی تولیدکننده مجاز به توزیع و فروش کالایش مگر با قرارداد عمده با سازمان ها و موسسات نیست. هر رویدادی که منجر به تک فروشی کتاب شود حق کتاب فروش است که در آن شرکت کند.
حتی اگر به این خواسته نرسیدیم کتاب فروشان نباید منفعل باشند بلکه باید به قانون متوسل شوند و اگر منفعل باشند باید به فکر جمع کردن این کسب و کار باشند.
به نظر شما در این شرایط باید چه اقدامی انجام شود؟
راهکاری که به وزات فرهنگ ارائه دادم این بود که با توجه به وضعیت ملتهب حوزه کتاب و نشر و شرایط کتاب فروشان و اینکه کتاب فروشان برای شرکت در سی وششمین دوره نمایشگاه کتاب از ناشران خرید کردند از مسئولان خواستیم تا برای این دوره حذف کتاب فروشان از نمایشگاه را لغو کنند تا آن ها بتوانند در این دوره شرکت کنند و برای سال های بعد جلسه های کارشناسی برگزار و آسیب های این اقدام و مشکلات آن را شناسایی کنند. در این صورت می توانیم به تعامل برسیم تا بدانیم که سال بعد چه اقداماتی انجام خواهندداد.
کتاب فروشان برای نمایشگاه کتاب برنامه ریزی هزینه و بسترسازی کردند. برخی مانند ما با پرسنل اضافی قرارداد بستیم. زیرا می گفتند کتاب فروشان سفارش ها را دیر می رسانند پس من از این روزها با نیروی کار قرارداد بستم تا افراد در اردیبهشت بتوانند کار خود را خالی و به من کمک کنند.
حذف کتاب فروش از چرخه کسب و کار
چه پاسخی به مطالبات شما داده شد؟
سرپرست معاونت فرهنگی می گفت که تنها تصمیم گیرنده نیست و شورای سیاستگذاری و شخص وزیر فرهنگ باید برای این مساله تصمیم گیری کند. او از راهکارهای جایگزین خبر داد تا طرح های استانی برای کتاب فروشان برگزار شود. این در حالی است که هیچ طرحی توان تبلیغاتی نمایشگاه را ندارد و نمی تواند تاثیر آن را جبران کند.
امیدوارم شورای سیاست گذاری نمایشگاه تصمیم درستی بگیرد و منجر به حذف کتاب فروشان از این چرخه که حق آن ها است نشوند. زیرا این مساله فقط حذف از نمایشگاه کتاب نیست اینکه ناشر نیاز کتاب مخاطب را در ابعاد گسترده و برای یک سال تامین کند موجب حذف کتاب فروش از چرخه کسب و کار خواهدشد.
امیدوارم وزیر فرهنگ آنگونه که از او توقع می رود و تعامل خوبی با اصناف داشته است به این کار ادامه بدهد تا برای سال های بعد تصمیم بهتری گرفته شود.
فروش باید به بخش مجازی نمایشگاه منتقل شود
نمایشگاه کتابی که در ایران برگزار می شود می تواند به شکل نمایشگاهی باشد یا مسائلی هستند که همواره مانع آن خواهند شد؟
این رویداد باید به شکل نمایشگاهی برگزار شود. زمانی امکانات مجازی و بستر آنلاین نبود می گفتند که تعداد کتاب فروشی در سطح کشور کم است و مخاطبان می خواهند به کتاب دسترسی داشته باشند. اینگونه ناشران در نمایشگاه بین المللی کتاب می فروختند. اما حالا که امکان دسترسی آنلاین به کتاب ها در تمام طول سال توسط سایت های ناشران وجود دارد همچنین زمانی که سامانه بازار کتاب و سایت نمایشگاه مجازی فعال شده است دقیقا باید نمایشگاهی به شکل جدید داشته باشیم.
این نمایشگاه شایسته نشر کشور نیست باید شایسته تر و کوچکتر با غرفه های مناسب برگزار و به جایگاه تعامل فرهنگی تبدیل و فروش باید به بخش مجازی منتقل شود. بی انصافی نمی کنم و نمی گویم که ناشران را باید حذف کنید فروش در بخش مجازی می تواند با مشارکت ناشران و کتاب فروشان انجام شود.
۲۴۴۵۷
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "کتاب فروشان برای نمایشگاه تهران برنامه ریزی و خرید کرده بودند" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "کتاب فروشان برای نمایشگاه تهران برنامه ریزی و خرید کرده بودند"، کلیک کنید.