آذربایجان شرقی، نگینی در دل کوه های استوار

ساز ایرانی/آذربایجان شرقی آذربایجان شرقی با دارا بودن مناطق کوهستانی، طبیعت سرسبز ارسباران، مکان های تاریخی، فرهنگی و رفاهی یکی از مقصدهای اصلی گردشگری در کشور است.

آذربایجان شرقی با 45هزار و 491 کیلومتر مربع وسعت و جمعیتی بالغ بر چهار میلیون و 40 هزارو400 نفر طبق برآورد سال 1400 با 21شهرستان در شمالغرب کشور واقع شده است.

آذربایجان شرقی محل اتصال دو رشته کوه مهم و اصلی کوه های ایران البرز و زاگرس است و از سمت شمال با سه کشور آذربایجان، ارمنستان و نخجوان، از سمت غرب و جنوب غرب با استان آذربایجان غربی، از سمت شرق با استان اردبیل و از سمت جنوب شرق با استان زنجان دارای مرز مشترک است.

آذربایجان شرقی به مرکزیت تبریز قسمت بزرگ شمالغرب ایران را به خود اختصاص داده است. شهر تاریخی تبریز با یک میلیون و643 هزارو 476 نفر طبق سرشماری سال 1395 و مساحت دو هزارو 167 کیلومتر مربع در 600 کیلومتری تهران، 135 کیلومتری مرز نخجوان، 280 کیلومتری مرز ترکیه، 156کیلومتری مرز ارمنستان، 270 کیلومتری جمهوری آذربایجان از مرز آستارا و 350 کیلومتر از مرز بیله سوار قرار دارد.

آذربایجان شرقی با قرارگرفتن در حاشیه ی رودخانه ارس، کشور های ترکیه، آذربایجان، ارمنستان و قفقاز را به هم متصل می کند، شهر تبریز در مسیر جاده ابریشم که فلات ایران و آناتولی را به هم متصل می کند، قرار گرفته است و این امر به پیشرفت، توسعه و رشد اقتصادی آن کمک فراوانی کرده است.

راه آهن تبریز نیز قبل از جنگ جهانی دوم احداث شده است، طول راه آهن رازی 283 کیلومتر است و در ترکیه به شبکه راه آهن اروپا متصل می شود.

جاده ترانزیت تبریز-آسیا(جاده سنتو) موجب پیشرفت همکاری های کشور های ایران، پاکستان و ترکیه شده است و این ارتباط علاوه بر منافع اقتصادی، حمل ونقل کالا و تجارب بین اروپا و ایران را تسهیل کرده است.

کلانشهر تبریز در اواخر سال 2015 میلادی توسط سازمان کنفرانس اسلامی OICبه عنوان پایتخت گردشگری کشور های اسلامی برای سال 2018 میلادی انتخاب و اعلام شد و همچنین در این راستا تبریز در سال 2015 میلادی توسط شورای جهانی صنایع دستی به عنوان«شهر جهانی فرش دستباف» انتخاب شد.

نمونه هایی از جاذبه های تاریخی، فرهنگی و طبیعی آذربایجان شرقی، روستای جهانی و تاریخی کندوان در شهرستان اسکو، جنگل های فندقلو در شهرستان اهر، پیست اسکی سهند در شهرستان بستان آباد، آسیاب خرابه، کلیسای سنت استپانوس و رودخانه ارس در شهرستان جلفا، جنگل های آینالو در شهرستان خداآفرین، قلعه بابک، جنگل های ارسباران و آبگرم آبش احمد در شهرستان کلیبر، پیست اسکی و کاروانسرای پیام در شهرستان مرند، غلعه ضحاک در شهرستان هشترود گوشه ای از پتانسیل بی نظیر گردشگری آذربایجان شرقی است.

آذربایجان شرقی، نگینی در دل کوه های استوار

طبیعت زیبای سد ستارخان شهرستان اهر 

آذربایجان شرقی، نگینی در دل کوه های استوار
قلعه بابک در شهرستان کلیبر 
آذربایجان شرقی، نگینی در دل کوه های استوار
روستای تاریخی و جهانی کندوان در شهرستان اسکو 

کلانشهر تبریز به تنهایی با توجه به مکان های تاریخی، فرهنگی، رفاهی از جذابیت خاصی در میان شهرستان های آذربایجان شرقی برخوردار است که می توان به بازار بزرگ تبریز، مساجد کبود، جامع و بقره، قلعه ارک، موزه های مشروطه آذربایجان و قاجار، مقبره الشعرا، پارک و عمارت ایل گولی و ایل باغی، کوه و بقعه عون بن علی، مراکز تفریحی لاله پارک، ستاره باران و اطلس و شهربازی باغلارباغی از جمله جاذبه های گردشگری کلانشهر تبریز اشاره کرد. 

آذربایجان شرقی، نگینی در دل کوه های استوار
پارک ایل گلی تبریز 

بازار تبریز، بزرگ ترین بازار بهم پیوسته و مسقف دنیا، قدمت بنای اولیه این بازار مشخص نیست ولی طبق سفرنامه های تاورنیه و مقدسی پیش از قرن چهارم هجری قمری بنا شده است ولی مجموعه کنونی بازار در دوره قاجاریه بعد از زلزله 1193 هجری قمری ساخته شده است و معماری زیبا، کثرت تیمچه ها، سراها، راسته ها و تنوع مشاغل ویژگی خاصی به این بازار بخشیده است و در این راستا نیز بازار در سال 1389 در فهرست آثار میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.

آذربایجان شرقی، نگینی در دل کوه های استوار
بازار بزرگ تبریز 

غذاهای تبریز شهره جهانی دارند که می توان به کوفته تبریزی، انواع کوکو، انواع دلمه و آش، انواع چلوها، کباب ها و شیرینجات اشاره کرد و همچنین فرش، کفش های دستدوز، اریس و نوقا، انواع شیرینی بویژه قرابیه تبریزی و آجیل تبریز از سوغاتی های آذربایجان شرقی هستند.

احمد حمزه زاده، مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی در گفت وگو با ساز ایرانی به آمادگی پذیرش مسافران در سطح استان خبر داد و گفت: مراکز فرهنگی، تاریخی، رفاهی و گردشگری استان محیای پذیرش مسافران از سراسر کشور هستند. 

وی به اقامت 322 هزارو928 نفر در ایام تعطیلات نوروزی سال 1402 اشاره در مراکز اسکان رسمی اعم از هتل، هتل آپارتمان و مسافرخانه ها اشاره کرد و افزود: اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با توجه به اسکان، اقامت گردشگران در مراکز اسکان رسمی و بازدید ها از مراکز فرهنگی و هنری آمار مسافران را محاسبه و اعلام می کند.

وی تمهیدات صورت گرفته برای پذیرایی هرچه بهتر از مسافران را تشریح کرد و افزود: ستاد اجرایی خدمات سفر استان از دی ماه سال 1402 با 12 کمیته تخصصی خدمات حمل ونقل، امداد و نجات، امنیتی و انتظامی، ترافیک، اسکان و رفاه، امور شهرداری ها، تنظیم بازار، خدمات بهداشتی، سلامت و محیط زیست، تبلیغات امور فرهنگی و فضای مجازی، برنامه ریزی و آمار، هماهنگی امور دهیاری ها فعالیت خود را در راستای آماده و بسترسازی برای پذیرایی از گردشگران شروع کرده است.

حمزه زاده ادامه داد: در محور های مواصلاتی و دروازه های ورودی آذربایجان شرقی مراکز اطلاع رسانی گردشگری، امداد و نجات مکان یابی شده و استقرار یافته اند و همچنین در 70 نقطه استان بازارچه های صنایع دستی در کنار سازمان های تاریخی و فرهنگی و داخل موزه ها که بزرگترین آنها در مسجد کبود تبریز دایر شده، فعالیت خواهند کرد.

وی تصریح کرد: اتوبوس های تبریزگردی، تاکسی های از من بپرس و حدود 80 نفر راهنمای گردشگری طبق روال سال های گذشته به گردشگران خدمات ارایه خواهند داد و همچنین بازرس های گردشگری در محور های مواصلاتی استان و مکان های فرهنگی و تاریخی به نحوه عملکرد و خدمات رسانی ها نظارت خواهند کرد.

وی از برگزاری برنامه های فرهنگی و اجتماعی با همکاری شهرداری تبریز و سازمان های دیگر خبر داد و گفت: ویژه برنامه های فرهنگی هم زمان با لیالی قدر در سطح شهر تبریز برگزار می شود.

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی به جذب گردشگران خارجی تاکید کرد و افزود: سال گذشته حدود 120 هزار گردشگر خارجی از کشورهای ترکیه، عراق و آذربایجان در مراکز اسکان رسمی آذربایجان شرقی اقامت داشته اند و در این راستا تورفن هایی را از کشور های عراق، ارمنستان، ژاپن و چین برای بازدید از جاذبه های گردشگری استان آوردیم.

وی از تشکیل کمیته ای ویژه برای زیبا سازی روستای جهانی کندوان به دستور استاندار خبر داد و گفت: ما وظایف و مسیولیت های هر یک از سازمان و ارگان های دولتی از جمله محوطه سازی، ساماندهی بازارچه محلی و روشنایی روستای جهانی و تاریخی کندوان را احصا کرده ایم که بعد از تعطیلات عید نوروز برای شروع عملیات اجرایی به آنها ابلاغ خواهیم کرد.

آذربایجان شرقی، نگینی در دل کوه های استوار
کوفته تبریزی 
آذربایجان شرقی، نگینی در دل کوه های استوار
فرش دستباف تبریز 

پایان خبر ساز ایرانی 

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "آذربایجان شرقی، نگینی در دل کوه های استوار" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "آذربایجان شرقی، نگینی در دل کوه های استوار"، کلیک کنید.